Kako izgleda parkinsonova bolest

Kako izgleda parkinsonova bolest

Kako izgleda Parkinsonova bolest i što je

Kako izgleda Parkinsonova bolest, te kako se manifestira i što je ova bolest? Parkinsonova bolest je zapravo bolest koja nastaje zbog poremećaja živčanog sustava kojim se upravlja kretanjem tijela. Ova se bolest razvija postupno, te ponekad u početku i nema simptoma. Prvi simptomi poput tremora, drhtanja mogu se pojaviti u jednoj ruci.

Uz tremor, postoje i ostali simptomi koji će opisati kako izgleda Parkinsonova bolest, a to su ukočenost i usporenost pokreta u cijelom tijelu. Oštećenje živčanog sustava koji upravlja kretanjem nastaje postepeno i utječe na radnje koje su nesvjesne ili poluautomatske, poput kretnje rukama tokom govora ili kretnje rukama tokom hodanja.

Također može se pojaviti i ukočenost lica, a uznapredovanjem bolesti simptomi se mogu pogoršavati, te tokom vremena dovesti do vrlo teškog kretanja ili čak onemogućenog kretanja rukama i nogama. Kada se u mozgu smanji lučenje i stvaranje dopamina dolazi do abnormalnih promjena u živčanim stanicama mozga koje dovode do pojave Parkinsonove bolesti.

Kako izgleda Parkinsonova bolest u ranom stadiju

Kako izgleda Parkinsonova bolest u ranom stadiju može biti različito između pacijenata koji boluju od ove bolesti. Neki pacijenti neće uopće imati simptome ili će njihovi simptomi biti blagi te kao takvi mogu biti i neprimjetni. Uglavnom kada se pojave simptomi započinju obično na jednoj strani tijela, te se s vremenom na toj strani tijela pojačavaju.

Prvi primjetni simptomi koji će pokazati kako izgleda Parkinsonova bolest u ranom stadiju je tremor odnosno drhtanje i to drhtanje ruku i prstiju kada tijelo miruje. Ukočenost mišića je sljedeći simptom koji se može pojaviti bilo gdje u tijelu te može biti popraćeno jakom boli kod naglih pokreta.

Od ranih simptoma koji upućuju na razvoj bolesti mogu biti i gubitak ravnoteže i pogrbljeni položaj tijela. Ponekad će se rano pojaviti i da se smanji sposobnost nesvjesnih pokreta poput mahanja rukama tokom govora ili dok hodate. U ranom stadiju se mogu pojaviti i poteškoće u govori u smislu da tiše pričate ili da teže izgovarate riječi, a moguće su i poteškoće u pisanju koje su blage u u ranom stadiju te se s vremenom mogu pogoršati.

Kako izgleda Parkinsonova bolest u kasnijoj fazi

Kako izgleda Parkinsonova bolest u kasnijoj fazi bolesti može se prikazati da svi simptomi koji su prisutni u ranoj fazi su pojačani, te vidljivi na obje strane tijela. S time da na onoj strani tijela gdje su se prvo pojavili su izraženiji nego na drugoj strani tijela na kojoj su se pojavili kasnije.

Razvojem bolesti usporenost kretanja će postati izraženije te će to biti glavna karakteristika kako izgleda Parkinsonova bolest jer je znatno smanjena sposobnost kretanja, te čak i jednostavni zadaci su izrazito teško izvedivi. Čak se može smanjiti i raspon koraka i dizanje iz sjedećeg položaja može biti vrlo izazovno.

U kasnijoj fazi bolesti poremećaj ravnoteže je izraženiji, kao i poteškoće u govoru i pisanju. Tremor ili drhtanje je izraženije i prisutno na obje strane tijela. Ova bolest nije smrtonosna jer ne utječe na vitalne organe tijela, no svakako narušava kvalitetu života i samostalnost, te je izuzetno važno prepoznati je na vrijeme i lijekovima ublažiti razvoj simptoma, a to su lijekovi koji će zamjenjivati dopamin neurotransmiter koji je ključan za usporavanje ove neizlječive bolesti.

Tagovi:

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kad su nastali i kako izgledali prvi umjetni zubi. Prve umjetne zube su gotovo pred tri tisuće godina izumili Etruščani, narod koji je živio u srednjoj Italiji preci Rimljana. Arheološki nalazi tih pr

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Nastojanja čovjeka da se uljepšava potječu još iz davnina. Prvi nalazi kozmetičkih kutijica arheolozi su pronašli 4 tisuće godina prije naše ere. Stoga možemo vjerovati da samo uljepšavanje potiče otk