Kako je nastalo skijanje

Kako je nastalo skijanje

Znate li kako je nastalo skijanje?

Mnogi misle kako je skijanje moderniji sport, no to nikako nije točno. Navedeni sport se često klasificira kao moderna sportska zimska disciplina, ali skijanje pripada među najstarije sportove današnjice. Povjesničari pokazuju kako su skije bile prisutne u mnogim domaćinstvima koja su živjela u podnebljima koja su donosila česti snijeg. Znate li kako je nastalo skijanje? Sama riječ skijanje vežemo s Islandskom riječi “cipele” i “komad drveta”. U Skandinavskim zemljama povjesničari pronalaze prve drvene graviture ili crteže na kojima se prikazuju ljudi na skijama.

Navedeno daje pretpostavku da se skijanje razvilo još u ledenom dobu. Impresivni arheološki primjerci su pronađeni u Rusiji i vjeruje se kako oni datiraju i do 6000 godina prije Krista. Predmeti koji uvelike podsjećaju na skije pronađeni su na 1200 km sjeveroistočno od glavnog grada Rusije, na jezeru koje je poznatije Sindor.

Prije nego je kršćanstvo preuzelo Nordijsku kulturu, u Skandinaviji su postajali Laponci ili “skrid-finen” što znači “klizači”. Laponci su imali i božicu skijanja, a svojeg boga su predstavljali na skijama. Na Skandinavskom području povjesničari prolaze primitivnu skiju u Švedskoj i vjeruje se da datira negdje između 4500 ili 2500 godina prije Krista. Navedene skije su bile prilično duge i savijene, kostur je bio napravljen od životinjskih kosti, dok se koža vezala oko nogu. Morate priznati da su odgovori na pitanje kako je nastalo skijanje prilično zanimljivi, no postavlja se pitanje kako se skijanje dalje razvijalo?

Kako je nastalo skijanje i koja je zemlja kolijevka skijanja?

Skijanje se rodilo u norveškoj pokrajini poznatijom kao Telemark. Ovdje se smjestio maleni gradić Morgedal, koji se smatra kolijevkom današnjeg oblika skijanja. Stanovnici navedenog gradića bi se konstantno borili da dugim i jakim zimama koje bi blokirale kretanje ljudi. Primorani tražiti solucije, stanovnici se služe skijama kako bi se lakše kretali. Mnogi današnji stanovnici rado opisuju svoju povijest, te čak smatraju da je i danas život bez skija nezamisliv. Navedene skije su se koristile čisto za životne svrhe, i tada ih nitko nije smatrao kao oblik zabave ili sporta.

Znamo kako je nastalo skijanje, no kako se ono razvilo u sport? Prva nagradna natjecanja u skijanju se održavaju 1767 godine u Norveškoj. Sport je nastao prema detaljima skijaških vježbi koje su se tada izvodile u Dansko – norveškoj vojsci. Navedene utrke su uključivale spust na skijama, vježbanje ciljanja kod skakanja nizbrdo, utrka na 3 km. Vjeruje se kako su ova natjecanja bila kolijevka biatlona.

Sondre Norheim slovi kao otac modernijeg skijanja. Rođen u norveškom gradiću Morgedalu, Sondre je započeo sa izradom vlastitih skija, za koje kasnije izrađuje skijaški vez koji omogućava lakše upravljanje. Posljednje godine svog života, Sondre provodi u SAD-u, gdje se bavio unapređivanjem sporta. Vjeruje se kako je 1860 godine Sondre isprobavao mokro korijenje breze oko pancerica skija. Sušenjem, korijenje bi dodalo čvrstoću i stabilnost. Korijenje se kasnije pretvorilo u povjerljivije materijale, a navedena inovacija je omogućila moderno spuštanje koje poznajemo kao alpsko skijanje. Kako je nastalo skijanje svakako ima zanimljivu povijest razvoja.

Kako je nastalo skijanje i kako se ono razvijao?

Nakon što su skije polako počele poprimati bolji i funkcionalniji izgled, započinje era natjecanja. 1868 godina se navodi kao najvažnija godina u razvoju skijanja. Navedene godine se odvija prvo veliko skijaško natjecanje koje se smjestilo u današnjem Oslu. Na navedeno natjecanje bio je pozvan i sami otac skijanja, koji se tada spustio niz strmu padinu bez dodatnih motki, cijelo vrijeme držeći stisnute noge. Kada je sišao s odskočne daske, leti u zraku kao ptica i približava se zemlji s blago savijenim koljenima. Pri kraju cilja, Sondre radi polukružno skretanje i staje.

Nesvjestan toga što je učinio, Sondre otvara novo poglavlje u skijaškoj povijesti. Znamo kako je nastalo skijanje, no kako se ono moderniziralo kroz vrijeme? Sami cilj sporta je ostao isti, dok se oprema razvijala. Možda će Vas iznenaditi činjenica da najstariji skijaški klub na svijetu – Nansesn Ski club i dalje postoji, te kako je on puno pridonio današnjem modernom skijanju.

Što je sa skijanjem na našim prostorima? Kako je nastalo skijanje na Balkanu? Prvo organizirano skijanje na našim prostorima se bilježi pod 1922 godinu. Skijanje se organiziralo u Planinsko – zimskom odjelu tadašnjeg Srpskog Planinarskog Društva. U sportskom smislu, sport oživljava tek 1929 godine kada e odvija natjecanje u skijaškom trčanju na 8 km. Izumom i izgradnjom žičara, navedeni sport postaje sve popularniji, kako u području sporta, tako i u području zabave.

Tagovi:

Kako vježbati u uredu

Kako vježbati u uredu

Velika većina populacije provodi barem 8 sati dnevno u sjedećoj poziciji, poprilično pasivno i neaktivno, što je dokazano loše za vaše zdravlje. Ako k tome nadodate i ostatak slobodnog vremena koje pr

Kako se igra futsal

Kako se igra futsal

Futsal je zapravo kratica od portugalskog naziva “Futebol de Salao” što znači dvoranski nogomet. U Hrvatskoj se također služimo opisom dvoranski nogomet, iako ga često oslovljavamo sa malim nogometom.

Kako meditirati

Kako meditirati

Meditacija je drevna praksa koja ima mnoge benefite. U današnje vrijeme užurbanog života i visokog stresa, meditacija se često promiče kao metoda koja vam može pomoći u tome da se opustite, da živite