Kako kišemo

Kako kišemo

Kako kišemo i što se dogodi kada kihnemo?

Svima nam je poznat taj osjećaj, onaj koji započinje s neobičnim škakljanjem unutar našeg nosa, i on brzo prerasta u glasan zvuk iz usta i nosa. Kako kišemo i što se dogodi kada kihnemo? Kihanje je prirodan način da se iz našeg tijela riješimo mikroskopskih ili vidljivih čestica koji nas iritiraju. U trenutku kada naš gornji dio dišnog puta osjeti stranu i potencijalno štetnu tvar, organizam će djelovati kihanjem da navedenu tvar izbacimo van.

Dakle, kihanje je naš zaštitni mehanizam ili reakcija. Kako kišemo i što se događa kad kihnemo? Kihanje će započeti kada određeni iritant uđe u naše nosnice. On će se tada zaplesti u dlake koje se nalaze u nosu, stimulirajući krajeve živaca. Navedeno će poslati poruku u dio našeg moždanog debla kojeg zovemo medula. Navedeni dio našeg mozga je važan za funkcije poput disanja, probave, kao i otkucaje srca.

Kada živčani signali dođu do navedenog dijela mozga, on će pokrenuti odgovor koji će uključivati zatvaranje očiju, udah, opuštanje mišića koji se nalaze u grlu, prisilno izbacivanje zraka/sluzi i sline iz usta i nosa – i to sve u nekoliko sekundi. Sva kihanja će krenuti i završiti na isti način, no svaka osoba ima vlastiti potpis kihanja. Kihanje je jedinstveno kao i ljudski glas. Kako? Ono ima veze sa individualnim razlikama u samom kapacitetu pluća, kao i jedinstvenom strukturom nosa, usta i grla osobe.

Kako kišemo i što uzrokuje kihanje?

Kihanje se može dogoditi iz mnogo razloga, i ne mora svako kihanje imati svoji smisao. Općenito, kada osjetimo senzaciju škakljanja u nosu, to je vjerojatno samo strano tijelo koje ulazi u sinuse – ono ne mora uvijek uzrokovati refleks kihanja. Gledano s medicinske strane, uobičajeni okidači za kihanje mogu biti: Iritansi iz okolnog okoliša, kao i razne alergije koje mogu doći sa kućnih ljubimaca.

Infekcije i prehlade, kao i suhi zrak koji može nadražiti našu sluznicu. Jači začini koji svojim intenzivnim mirisom iritiraju naše nosne sluznice i tako se javlja potreba za kihanjem. Kako kišemo i što uzrokuje kihanje? Osim navedenih okidača, postoje i oni neobične prirode koji nemaju objašnjenja. U primjeru, određene osobe mogu kihnuti nakon seksa.

Kihanje kao i seksualno uzbuđenje su kontrolirani sa strane autonomnog živčanog sustava. Osim navedenog, neki ljudi mogu kihati i nakon obilnijeg obroka, ili nakon što gledaju u sunce. Medicinska istraživanja pokazuju kako su navedeni slučajevi pomalo misterij, ali zaključuje se da su djelomično genetske prirode. Znamo kako kišemo, no još u potpunosti nismo otkrili što sve uzrokuje kihanje.

Kako kišemo i što je potrebno znati o kihanju?

Sigurno ste se pitali zašto automatski zatvaramo oči dok kišemo? Moguće je kihnuti i dok su naše oči otvorene, ali stručnjaci to ne savjetuju. Zatvaranje očiju je naša automatska reakcija da se zaštitimo od mogućih nadražujućih tvari koje nam mogu izaći kroz nos ili usta. Što kada kihnemo više puta za redom? Stručnjaci objašnjavaju da postoji dobar razlog. Prvo kihanje nekad nije dovoljno kako bi se očistili nosni prolazi. Drugo, treće, četvrto ili peto kihanje je samo naknadna provjera tijela da su svi nadražujući sastojci izašli iz nosa.

Kako kišemo i zašto kihanje pruža osjećaj oslobađanja? Kišemo zatvorenih očiju i ponekad samo jednom, a poneka više puta za redom. Ukoliko Vam je kihanje oslobađajući osjećaj, niste jedini. Kihanje oslobađa nakupljanje napetosti, što znači da nam brzo pruža osjećaj određenog olakšanja. Sada kada znamo kako kišemo, važno je odgovoriti i na zadnje pitanje – da li je loše zadržavati kihanje?

Ponekad nije primjereno kihnuti, ali stručnjaci preporučuju da se kihanje ne zadržava. Zašto? Kihanje je priličan pritisak na tijelo, a ako se ono ne oslobodi može dovesti do neugodnih pojava poput pucanja našeg bubnjića, pucanja naših krvnih žila u očima ili mozgu. Osim navedenog, bakterije koje se zadržavaju u našem nosu se mogu preusmjeriti u naše uši i uzrokovati jake upale. Možemo slobodno reći kako je kihanje bitno za naše zdravlje, zato ga nikada ne bi smjeli zaustaviti.

Tagovi:

Kako se stvara jaje

Kako se stvara jaje

Na prvu, možda Vam se čini kako je proces nastanka jajeta veoma jednostavan, no njegovo stvaranje je itekako složen proces. Kako se stvara jaje? Kod ptica, cijeli proces kreče od stvaranja žumanjka ja

Kako nastaju kisele kiše

Kako nastaju kisele kiše

Na pitanje kako nastaju kisele kiše možemo odgovoriti uz pomoć onečišćenja zraka. Kada izgara gorivo, bilo od auta ili određene proizvodnje, dim koji se ispušta nosi čestice čađe i brojnih plinova koj

Kako nastaje refleks

Kako nastaje refleks

Refleksi i reakcije su zaista zanimljive stvari. Da li ste se ikada zapitali kako se mačka uvijek dočeka na noge? Kako to da možemo disati i dok spavamo? Sve radnje se odvijaju uz pomoć automatskih re