Kako se stvara jaje

Kako se stvara jaje

Kako se stvara jaje i kako izgleda proces nastanka?

Na prvu, možda Vam se čini kako je proces nastanka jajeta veoma jednostavan, no njegovo stvaranje je itekako složen proces. Kako se stvara jaje? Kod ptica, cijeli proces kreče od stvaranja žumanjka jajeta koji nastaje u rasplodnom organu ženke – jajniku. Žumanjak prvo izlazi iz jajnika ptice i ulazi u gornji dio njenog rasplodnog kanala gdje se stvara bjelanjak. Zatim oni idu dalje, prema donjem dijelu kanala gdje se oko žumanjka i bjelanjka stvaraju opne i nastaje ljuska. Nakon cjelokupnog formiranja, jaje je spremno. Zametak ili unutarnji dio jajeta je dio iz kojeg se razvija buduće mladunče. Ljuska jajeta je obložena sa dvije opne. Na nešto tupljem kraju jajeta možemo učiti razdvajanje formiranje zračne stanice.

U navedenim opnama jajeta pronalazimo bjelanjak – hladnija masa jajeta koja je bez okusa te mirisa, i on se uglavnom sastoji od vode. U bjelanjku nalazimo odebljala vlakna čiji je zadatak držati žumanjak u samom središtu jajeta i štititi ga od mogućih udarca ili oštećenja. Žumanjak je sredina jajeta, hrana za zametak koji se može primijetiti u malom udubljenu na samoj njegovoj površini. Sada kada znamo kako se stvara jaje, postavlja se pitanje da li se sve ptice mogu izleći na jednaki način? Veličina samog jajeta neće uvijek ovisiti o veličini i vrsti ptice, već o hrani kojoj je potrebna zametku da se razvij. Zato imamo primjer gdje se određene ptice rađaju slijepe i nemoćne, dok se druge rađaju razvijenije i samostalnije.

Kako se stvara jaje i što je dobro znati o jajima?

Znamo da su jaja neizostavni dio svake kuhinje. Nezamjenjivi su sastojak u brojnim tijestima i kolačima, kao i umacima i preljevima. Ona često povezuju određene namjernice i mogu se koristiti za prženje, pečenje, pohanje, kuhanje. Osim pomoći drugim jelima, jaja se mogu i samostalno konzumirati na razne načine. Znamo kako se stvara jaje, no koliko su ona dobra kao namirnice? Jaja su veoma nutritivna namirnica. Imaju bogati proteinski sastav, sadrže tek 70 kcal po komadu, i nisu bogata mastima.

Jaja su savršeni izvor kolina, željeza, luteina, vitamina B2, folne kiseline, vitamina B12, vitamina D i E, biotina. Jedini nedostatak jajeta je veliki sadržaj kolesterola u žumanjku. Kako se stvara jaje je svakako zanimljiv proces, kao i njihov utjecaj na naš organizam. Što je dobro znati o jajima? Jaja poboljšavaju našu moždanu funkciju, ona pospješuju naš vid, dobra su za nadoknadu energije, dobra su za održavanje zdravlja kože, kose i noktiju, brzo se probavljuju, lako se pripremaju. Možemo reći kako su jaja najbolja namirnica iz prirode.

Kako se stvara jaje i kako odabrati dobra jaja?

Jaja su svakodnevna namirnica. Prilikom njihove kupnje često ne obraćamo pažnju na određene detalje, ali trebali bi. Kod kupnje jaja obavezno vodite računa o tome da su ona što svježija i da im ljuska nije oštećena. Znamo kako se stvara jaje, no postavlja se pitanje da li je njihovo skladištenje bitno? Jaja bi se trebala čuvati u hladnjaku, u kutiji u kojoj ste ih kupili. Zašto ne u pretincu koji je namijenjen za držanje jaja? Osim što mogu upiti mirise druge hrane, jaja trebaju što hladnije mjesto u hladnjaku, a vrata to nikako nisu.

Nakon kupnje, jaja mogu stajati do dva tjedna, no ako se ona čuvaju na hladnome ona se mogu koristiti i po isteku roka ako se termički dobro obrade. Da li se može izračunati starost i datum izlijeganja jaja? Datum isteka je naveden na poklopcu kutije, no ono ne sadrži datum izlijeganja. Rok uporabe je često 28 dana – datum izlijeganja, a datum kupovine + datum izlijeganja će Vam dati starost jajeta. Svježa jaja imaju svoju klasifikaciju koja se dijeli po 7 klasa, a klase su bazirane prema težinama. Znamo kako se stvara jaje, no što je s njihovom obradom? Prije korištenja, jaja bi bilo dobro izvaditi na sobnu temperaturu kako bi ona dobila veći obujam pri tučenju. Jaja se mogu poširati, kuhati, peći, pržiti – sve ovisno o tome kako ih volite.

Tagovi:

Kako nastaju kisele kiše

Kako nastaju kisele kiše

Na pitanje kako nastaju kisele kiše možemo odgovoriti uz pomoć onečišćenja zraka. Kada izgara gorivo, bilo od auta ili određene proizvodnje, dim koji se ispušta nosi čestice čađe i brojnih plinova koj

Kako nastaje refleks

Kako nastaje refleks

Refleksi i reakcije su zaista zanimljive stvari. Da li ste se ikada zapitali kako se mačka uvijek dočeka na noge? Kako to da možemo disati i dok spavamo? Sve radnje se odvijaju uz pomoć automatskih re

Kako starimo

Kako starimo

Svi smatramo kako sva živa bića moraju ostarjeti i eventualno umrijeti. Uzmimo za primjer stvari poput usisavača ili automobila – napravljeni su s određenim vijekom trajanja, no poboljšanom brigom mog