Kako nastaju kisele kiše

Kako nastaju kisele kiše

Kako nastaju kisele kiše i koji su uzroci nastanka?

Na pitanje kako nastaju kisele kiše možemo odgovoriti uz pomoć onečišćenja zraka. Kada izgara gorivo, bilo od auta ili određene proizvodnje, dim koji se ispušta nosi čestice čađe i brojnih plinova koje naše oko ne može vidjeti. Upravo takvi plinovi štete našem okolišu i uzrokuju fenomen koji se naziva kiselim kišama. Problem nisu samo automobili ili razne tvornice koje se bave proizvodnim procesom, problem su i elektrane i sve ostale radnje koje koriste fosilna goriva za svoje poslovanje.

Plinovi koji najviše štete našem okolišu su dušikov i sumporov dioksid. Navedeni plinovi ulaze u reakciju sa sitnim kapljicama vode koji se formiraju u zraku i zatim se otapaju u njima – tako stvarajući kiselu kišu. Takve kapljice posjeduju izuzetno nisku pH vrijednost i bitno utječe na prirodu i okoliš. Osim navedenog uzroka, odgovor na kako nastaju kisele kiše može biti i prirodni nastanak. U primjeru, kada vulkan eruptira on oslobađa veću količinu sumporovog dioksida koji će u atmosferi stvoriti kiselu kišu. Ipak, kisele kiše koje nastaju prirodnim tijekom su izrazito rijetke i veću pažnju treba pridodati klimatskim promjenama.

Kako nastaju kisele kiše i koliko su one zapravo kisele?

Kiselost kiselih kiša se može mjeriti pomoću pH skale u kojoj je ph vrijednost 0 najkiselija od svih, dok je 14 najlužnatija. Kako bi kiša bila neutralna, njen pH mora iznositi 7. Kako nastaju kisele kiše? Kiselost koja se stvara u kiši će varirati od količine štetnih tvari koje se nalaze u kapljicama. Važno je za naglasiti da su kisele kiše opasne za okoliš, no to ne znači da štete našoj koži. Bitno je razumjeti da je čista ili nezagađena kiša isto tako blago kisela, njena pH vrijednost se kreče između 5 i 6. Razlog tome je doticaj kapljica s oksidima iz zraka prije njihovog pada na tlo.

Zrak je zasićen dušikovim oksidima kao i sumporovim dioksidom, što će bitno utjecati na kapljice koje se spuštaju prema našem tlu. Kiše s pH 2 na skali su izuzetno rijetke, no stručnjaci se boje kako bi one mogle postati sve češće zahvaljujući brzim klimatskim promjenama. Klimatske promjene su svakako odgovor na pitanje kako nastaju kisele kiše, no odgovor o njenim promjenama tek moramo dobiti. Kada bi išli uspoređivati najkiselije kiše sa stvarima iz našeg domaćinstva, vidjeli bi da su one kisele kao i ocat ili sok od limuna. One prirodno ne štete našem organizmu, pa je normalno da si postavljamo pitanje zašto se ljudi brinu oko kiselih kiša?

Kako nastaju kisele kiše i kako one utječu na prirodu?

Štetni plinovi koji se dižu u našu atmosferu se mogu prenositi između raznih zemalja i kontinenata. Navedeni plinovi se ne moraju spustiti u obliku kiše, oni se isto tako mogu spustiti u obliku snijega, magle ili obične suhe prašine. Lako poprimanje oblika i lako prenošenje čini navedene spojeve štetnima za sve u okolišu: Zemlju, vodu, drveće, zgrade i naposljetku ljude. U primjeru, suha prašina može bitno utjecati na respiratorne probleme kod nas ljudi, ali i životinja. Znamo kako nastaju kisele kiše, ali kako one utječu na prirodu? One mogu ozbiljno naštetiti drveću: Usporava rast i razvoj drveta, u težim slučajevima doprinosi odumiranju. Utjecaj kiselih kiša će ovisiti o samome ekosustavu.

Ona može dospjeti na zemlju, i uz pomoć zemlje doći u podzemne tokove i zatim u rijeke i potoke. Kisela kiša ispire zemlju, što znači da ona uklanja važne hranjive tvari i minerale. Učinci kiselih kiša su najopasnije za naše rijeke i jezera. Kada ona dođe u doticaj s normalnom vodom, kiselost može prouzročiti smrtnost vodenih organizama, kao i razne deformacije koje u široj slici pogađaju pravilan razvoj ekosustava. Da li je nešto poduzeto u vezi s pitanjem kako nastaju kisele kiše i kako ih spriječiti? 70-ih godina vlade diljem svijeta su postavile ozbiljna ograničenja vezana za emisije sumpora. I dok su emisije sumpora ograničene, dušikov oksid i dalje predstavlja realnu prijetnju. Današnje mjere se fokusiraju na korištenje alternativnih izvora energije.

Tagovi:

Kako se stvara jaje

Kako se stvara jaje

Na prvu, možda Vam se čini kako je proces nastanka jajeta veoma jednostavan, no njegovo stvaranje je itekako složen proces. Kako se stvara jaje? Kod ptica, cijeli proces kreče od stvaranja žumanjka ja

Kako nastaje refleks

Kako nastaje refleks

Refleksi i reakcije su zaista zanimljive stvari. Da li ste se ikada zapitali kako se mačka uvijek dočeka na noge? Kako to da možemo disati i dok spavamo? Sve radnje se odvijaju uz pomoć automatskih re

Kako starimo

Kako starimo

Svi smatramo kako sva živa bića moraju ostarjeti i eventualno umrijeti. Uzmimo za primjer stvari poput usisavača ili automobila – napravljeni su s određenim vijekom trajanja, no poboljšanom brigom mog