Kako očistiti ruke

Kako očistiti ruke

Kako očistiti ruke i zašto je to važno

Zašto je važno očistiti ruke i kako očistiti ruke na ispravan način? Rukama diramo razne stvari od kvaka, držala u javnom prijevozu, tipke u dizalima, tipke na bankomatima, mobitele te druge površine na kojima se bakterije i virusi mogu zadržavati. Sasvim nesvjesno prljavim rukama diramo lice, oči, nos, usta. Dokazano je istraživanima da svaka osoba u sat vremena dotakne svoje lice barem 23 puta. Ako ste bili u kontaktu sa zaraženom površinom dovoljno je samo jedanput dotaknuti oči, nos ili usta da prenesete bakterije i viruse u svoje tijelo svojim rukama.

Stoga je izuzetno važno naučiti kako očistiti ruke na ispravan način i još važnije da ne dirate svoje lice prljavim rukama. Svako malo vas može zasvrbjeti nos ili zasuziti oko, suzdržite se od diranja nosa i oka prljavim rukama čak i kad ste u svom domu.

Nažalost stvari koje unesemo u svoj dom također mogu na svojoj površini imati viruse i bakterije, to nas je naučila ova epidemija Covida 19 da čak i na garderobi u jeku epidemije se može donijeti virus u kuću, pa koliko god se čuvali izvan svog doma neki ljudi su se zarazili a da ne znaju gdje i kako.

Kako očistiti ruke na ispravan način

Kako očistiti ruke na ispravan način? Vrlo jednostavno, treba vam sapun i voda. Sapun ne treba biti antibakterijski jer svi sapuni djeluju antibakterijski svojim sastavom. Ruke treba oprati temeljito jer nije dovoljno samo par sekundi trljati ruke sapunom i isprati vodom.

Kad otvorite pipu da počne curiti voda zapamtite da ste slavinu dotaknuli prljavim rukama, uzmite sapun i nasapunajte ruke. Ruke je sapunom potrebno trljati najmanje 30-tak sekundi. Istrljate dlanove, između prstiju, operite zglobove, ne zaboravite istrljati stražnju stranu ruku, a važno je i da istrljate i ispod noktiju na način da noktima trljate o dlan druge ruke ako vam nije pri ruci četkica za pranje noktiju. Trljanje dlana desne ruke o nadlanicu lijeve očistiti ćete stražnju stranu ruku, Ispreplitanjem prstiju očistiti ćete temeljito površinu između prstiju, a obuhvatom prstima suprotnom rukom ćete očistiti nokte jednako kao što ćete nakon toga vrhove prstiju trljati o dlan suprotne ruke. Ne zaboravite palce koje je potrebno kružnim pokretima druge ruke temeljito očistiti.

Nakon toga isperite ruke, obrišite čistim papirnatim ručnikom, što je bolje nego platnenim jer na vlažnom platnenom se bakterije mogu razvijati, te papirnatim ubrusom zatvorite slavinu. Ovo je jedini ispravan način kako očistiti ruke i onda možete biti sigurni da su vaše ruke čiste.

Kako očistiti ruke ako nemate sapun i vodu

Kada ste izvan kuće, posla i nemate pri ruci sapun i vodu da temeljito očistite ruke, rješenje kako očistiti ruke u takvim uvjetima su razni dezinficijensi za čišćenje ruku koji u sebi sadrže najmanje 60% alkohola. U doba pandemije tržište je preplavljeno proizvodima dezinficijensa za ruke koji sadrže dovoljne količine alkohola koji treba uništiti bakterije i viruse na vašim rukama.

U svim trgovinama i svim javnim prostorima kod ulaza ćete naići na bočicu sa dezinficijensom, iskoristite svaku priliku da dezinficirate svoje ruke jer što više ih dezinficirate manje su šanse da rukama nesvjesno prenesete viruse i bakterije u svoj organizam. Zapamtite da u trgovina kada netko kiše ili kašlje virusi i bakterije aerosolom mogu letjeti i preko tri metra po proizvodima koji su složeni na policama trgovine, te tamo čekati novu žrtvu.

Dakle, kad idete u trgovinu svaki predmet predstavlja potencijalnu opasnost da sadrže viruse jer nikad ne znate tko je prije pet minuta kašljao ili kihao u okolini, dirao kolica koja upravo vi vozite. Dezinfekcijska sredstva su način kako očistiti ruke kada niste u mogućnosti temeljito oprati ruke sapunom i vodom. U sezoni pandemije ne zaboravite i predmete iz dućana očistiti dezinfekcijskim sredstvom i prakticirajte voće i povrće kupovati u folijama i vrećicama, ali ih također dobro oprati vodom prije konzumacije.

Tagovi:

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kad su nastali i kako izgledali prvi umjetni zubi. Prve umjetne zube su gotovo pred tri tisuće godina izumili Etruščani, narod koji je živio u srednjoj Italiji preci Rimljana. Arheološki nalazi tih pr

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Nastojanja čovjeka da se uljepšava potječu još iz davnina. Prvi nalazi kozmetičkih kutijica arheolozi su pronašli 4 tisuće godina prije naše ere. Stoga možemo vjerovati da samo uljepšavanje potiče otk