Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kad su nastali i kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kad su nastali i kako izgledali prvi umjetni zubi. Prve umjetne zube su gotovo pred tri tisuće godina izumili Etruščani, narod koji je živio u srednjoj Italiji preci Rimljana. Arheološki nalazi tih prvih umjetnih zuba pokazuju kako su izgledali prvi umjetni zubi. Zapravo radilo se o zubnim mostovima od kojih su se neki mogli skidati i čistiti, a neki su bili pričvršćeni uz zdrave zube. Etruščani su koristili zlatne trake kojima su se ukrašavali umetnuti klinovi učvršćeni u čeljust.

No, davno prije Etruščana umjetnim su se zubima bavili Egipćani gdje postoje dokazi kako su izgledali prvi umjetni zubi da su oko 2600 godine prije naše ere poznati stomatolozi ne samo liječili zube već nadomještali zube umjetnim zubima izrađenim od bjelokosti i plemenitih metala.

No, liječenje a naročito izrade umjetnih zuba bilo je samo za vrlo imućne koji su mogli platiti te usluge jer su se uvijek umjetni zubi izrađivali kako vidimo od plemenitih metala, zlata, bjelokosti i drugih skupih sirovina.

Kako su izgledali prvi umjetni zubi kod Maja i Kineza

Čak su i narod Maja poznavali tehnike umjetnih zuba koje su razvili neovisno od euro-azijskih stomatologa. Maje su u šupljinama gdje su zubi bili izvađeni umetali komade školjki. Ne samo da su umetali školjke već su ih ukrašavali raznovrsnim dragim kamenjem, jer zubi su bili nešto što se osmjehom pokazivalo pa je stoga bilo potrebno i ukrašavati ih. Tako i danas mnogi ukrašavaju zube dijamantima, naravno opet povijest se ponavlja to je rezervirano samo za vrlo bogate ljude.

Kinezi su razvili svoje tehnike kako su izgledali prvi umjetni zubi, te su šupljine popunjavali slitinom srebra sa kositrom i živom. Kinezi su puno pažnje pridavali prevenciji bolesti zubi, te su se pri tome koristili ljekovitim pripravcima od biljaka i životinja. Pa je kineska medicina i danas poznata i priznata medicina koja može liječiti i prevenirati brojne bolesti, te pomagati u izlječenju mnogih kroničnih bolesti.

Čak postoje nalazišta stara 4000 godina iz Kine koja pokazuju kako su izgledali prvi umjetni zubi kvačice od bambusa koje su zamjenjivale zub koji je bio izvađen.

Kako su izgledali prvi umjetni zubi u Europi i daljnji razvoj

Kako su izgledali prvi umjetni zubi na području Europe pokazuju nalazišta stara dvije tisuće godina. U Francuskoj su pronađena arheološka nalazišta lubanje koja je imala željezni implantant umjesto zuba staro dvije tisuće godina.

Stomatologija se razvijala tokom tisućljeća i stoljeća uvijek u namjeri da pomogne ljudima da nadomjeste izvađene zube, da liječi postojeće zube jer karijes je oduvijek postojao, kao i bolesti zubi.

Tek sredinom dvadesetog stoljeća pojavio se u Švedskoj znanstvenik i liječnik koji je svojim proučavanjem koštane regeneracije i utjecajem na titanske komore, te je razvio metodu srastanja sa kostima. Ova metoda se i danas koristi a naziva se Oseointegracija što prevedeno znači srastanje sa kostima. Kako su izgledali prvi umjetni zubi u modernoj tehnologiji stomatologije baza upravo leži u ovoj metodi te se dalje stomatologija razvijala u tom smjeru zubnih implantanta koristeći upravo ovu metodu za izradu implantanata. Danas je ugradnja umjetnih zubi dostupna svima ne samo bogatima kako je to u povijesti bio slučaj.

Tagovi:

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Nastojanja čovjeka da se uljepšava potječu još iz davnina. Prvi nalazi kozmetičkih kutijica arheolozi su pronašli 4 tisuće godina prije naše ere. Stoga možemo vjerovati da samo uljepšavanje potiče otk

Kako izgleda parkinsonova bolest

Kako izgleda parkinsonova bolest

Kako izgleda Parkinsonova bolest, te kako se manifestira i što je ova bolest? Parkinsonova bolest je zapravo bolest koja nastaje zbog poremećaja živčanog sustava kojim se upravlja kretanjem tijela. Ov