Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 13:47
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Što uzrokuje inflaciju u 2022

Što uzrokuje inflaciju u 2022

Što je inflacija?

U posljednje vrijeme svi smo svjedoci naglog porasta cijena i usluga na tržištu i to skoro u svim područjima. Takvo opće povećanje cijena dobara i usluga naziva se inflacijom. Inflacija je proces prvenstveno povezan s porastom količine novca koja je prisutna na tržištu uz istovremeno smanjenje njegove vrijednosti. Osnovni uzrok inflacije je izvanredni porast potražnje koji se temelji na državnoj emisiji novca zbog izvanrednih rashoda poput rata ili drugih socijalnih pritisaka ili je pak temelj u povišenju razine bankarskih kredita tzv. ekspanziji. Kada pak dođe do općeg pada cijena dobara i usluga radi se o deflaciji dok kada je rast razine cijena na jako visokoj razini govorimo o hiperinflaciji. Inflacija se uobičajeno iskazuje indeksom cijena koji mogu biti različiti. U svakom slučaju, jedan od glavnih ciljeva globalnog, ali i nacionalnog gospodarstva je održavanje stabilnosti cijena te time i samog gospodarstva. Inflacijom mogu kod građana nastati situacije velikih zaduženja te isti tada nerijetko posežu za instrumentima kao što su nenamjenski krediti kako bi popravili svoju financijsku situaciju.

Koga pogađa inflacija?

S obzirom da je cilj ekonomske politike svake zemlje održavanje stabilnosti cijena, pretjerana inflacija nastoji se spriječiti raznim mjerama. Kada govorimo o inflaciji, njezini učinci pogađaju sve slojeve društva, ali njene posljedice ne osjete svi podjednako. Tako će npr. skupine koje imaju stabilne prihode odnosno plaću više osjetiti utjecaj inflacije jer će im iznos plaće ostati isti dok će se količina proizvoda i usluga koje mogu ostvariti na tržištu za taj iznos smanjiti. S druge pak strane inflacija utječe pozitivno na državne prihode jer se državni prihodi u obliku poreza na promet dobrima i uslugama povećavaju, međutim isto ima samo kratkotrajne pozitivne učinke te na duge staze može imati vrlo razorne posljedice na gospodarstvo. Također, visoke razine inflacije izravno djeluju na sve gospodarske subjekte koji svoje ponašanje prilagođavaju novim razinama cijena te zbog čega njihovo ponašanje može postati nepredvidljivo i nekontrolirano. Stoga, stabilnost cijena, pogotovo u EU, jedno je od glavnih ciljeva ekonomske politike te se razina inflacije pokušava održati na niskoj, stabilnoj i predvidljivoj razini od 2 %.

Inflacija u 2022.godini

Inflacija je neraskidivo povezana sa geopolitičkom situacijom u svijetu te velika socijalna previranja i nekontrolirane situacije mogu imati tektonske posljedice po svjetsko gospodarstvo. Tako je svjetsko gospodarstvo tek počelo izlaziti iz epidemijske krize te je osobna potrošačka moć pojedinaca porasla što je odmah uzrokovalo i povećanje cijena od strane proizvođača i trgovaca. Nadalje, svi smo svjedoci visokih cijena goriva, a što je posljedica povećanja cijena sirove nafte na svjetskom tržištu. Dakle, povećanje cijena sirovina i industrijskih proizvoda na svjetskoj razini dovodi do povećanja cijena uvoza (tzv. uvezena inflacija). Također, rat u Ukrajini uvelike je doprinijelo inflaciji i to zbog poremećaja u lancima opskrbe i energetske krize uzrokovane sankcijama koje je svijet nametnuo Rusiji zbog napada na Ukrajinu. Potrebno je istaći da je i sama statistika pod utjecajem inflacije jer se uspoređuju cijene zatvorenog “pandemijskog” gospodarstva od prošle godine sa današnjim cijenama. Iako inflacijom mogu biti uzrokovane i pozitivne promjene u gospodarstvu, krajnji cilj svake ekonomske politike treba biti stabilnost cijena.

Tagovi:

Online bankarstvo: Prednosti i izazovi

Online bankarstvo: Prednosti i izazovi

Danas se financijski sektor ne može zamisliti bez online bankarstva, oblika pružanja bankarskih usluga putem interneta koji je u potpunosti promijenio način na koji klijenti pristupaju svojim sredstvi