Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Kad i kako je nastala šminka

Nastojanja čovjeka da se uljepšava potječu još iz davnina. Prvi nalazi kozmetičkih kutijica arheolozi su pronašli 4 tisuće godina prije naše ere. Stoga možemo vjerovati da samo uljepšavanje potiče otkad je čovjek postao svjesno biće svog izgleda i otkad mu je bilo stalo da izgleda lijepo.

Sjetimo se samo starih Egipćana i njihovih kozmetika, tada je bilo popularno uljepšavati oči crnilom, te modrom i zelenom bojom. Kleopatra je bojala svoje obrve i trepavice, gornje vjeđe je sjenčala modrom bojom a donje vjeđe zelenom bojom. Razne su se sirovine koristile za usitnjavanje u prah, te se uz pomoć štapića umočenih u ulja uljepšavalo. Kako je nastala šminka odgovor treba potražiti kod starih naroda čiji su arheološki nalazi potvrdili da je kozmetika bila poznata i u upotrebi od davnina.

Kozmetički pribor i palete, te kutijice sa kozmetičkim priborom pravi su dokaz kako je nastala šminka tisućljećima prije naše ere. Nisu samo žene bile te koje su se šminkale, već i muškarci.

Kako je nastala šminka i od kojih sirovina se izrađivala

Šminka kakvu danas poznajemo, maskara, rumenilo, sjenila, olovke za obrve, olovke za usne, tuš za crte oko očiju, puderi izrađivala se i u starih naroda od sirovina koje su im tada bile dostupne. Uglavnom je plemstvo bilo to koje je koristilo kozmetiku za uljepšavanje i moglo si je priuštiti kozmetiku i šminku.

Kako je nastala šminka i od kojih sirovina se izrađivala pokazuju ostavi tih sirovina koje su pronađene u iskopinama kozmetičkih kutijica. Sirovine koje su se koristile su hidrirani bakreni karbonat, modri lapis lazulit, antimonit i galenit olovni sulfid. Kasnije su liječnici dokazali štetnost olova. Iako se olovno bjelilo koristilo za izbjeljivanje lica jer je blijedo lice bilo simbol plemstva koje nije nikada izloženo suncu i radovima u polju. Čak su i stari Grci koristili olovno bjelilo, te su ga preuzele i Rimljani bez obzira na upozorenja liječnika o štetnosti olova.

Kako je nastala šminka i kako se njezina upotreba širila dokazuju i trgovački putevi razmjene roba, a recepti i sirovine su se proširile od Kine do Britanije. Kinezi su više pridavali važnosti noktima koje su puštali da rastu u dužinu i bojali ih pigmentima iz sokova trava, te bi im nokti time bili tamnocrveni.

Kako je nastala šminka koju danas poznajemo

No, kako je nastala šminka kakvu danas poznajemo. Na kraljevskim dvorovima se šminka koristila stoljećima sve dok kraljica Viktorija u Ujedinjenom Kraljevstvu 1800 te godine nije proglasila da je šminka vulgarna i da je ona za prostitutke koje su naravno tu isto od davnina. U to doba su se dakle šminkale prostitutke i glumice koje su glumile u kazališnim predstavama.

Negdje početkom dvadesetog stoljeća nastaju prve kozmetičke tvrtke koje su kemijskim procesima nastojale izraditi sigurnu šminku i kreme kako žene, ali i muškarci ne bi koristili štetne sirovine za koje je dokazano da djeluju štetno na ljudsko zdravlje.

Kako je nastala šminka koju danas poznajemo u obliku pudera, maskara, rumenila, sjenila, tuševa, olovki za usne i olovki za obrve treba potražiti u počecima proizvodnji tih prvih tvrtki koje su se bavile proizvodnjom kozmetike i šminke. Njihovi kemičari uspijevali su proizvesti sigurnu kozmetiku, a mnoga od tih imena koje su tada nastale posluju i dan danas jer su se održale svojom kvalitetom i sigurnim proizvodima.

Tagovi:

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kad su nastali i kako izgledali prvi umjetni zubi. Prve umjetne zube su gotovo pred tri tisuće godina izumili Etruščani, narod koji je živio u srednjoj Italiji preci Rimljana. Arheološki nalazi tih pr

Kako izgleda parkinsonova bolest

Kako izgleda parkinsonova bolest

Kako izgleda Parkinsonova bolest, te kako se manifestira i što je ova bolest? Parkinsonova bolest je zapravo bolest koja nastaje zbog poremećaja živčanog sustava kojim se upravlja kretanjem tijela. Ov