Kako očistiti šipak

Kako očistiti šipak

Kako očistiti šipak koji je jesenska energetska bomba za imunitet

U plodovima jeseni nar je nezaobilazan, a po njegovom ukusu i ljekovitom djelovanju neki ga stavljaju i na vrh popisa plodova jeseni. Nar je prava riznica vitamina, naročito vitamina B i C i neki ga baš vole “zobati” zrno po zrno iako snažno oboji prste crvenom bojom. Upravo zbog tog crvenila, a i zbog pripravaka od nara naučite kako očistiti šipak koji je jesenska energetska bomba za imunitet, a očišćeni se može i duže čuvati.

Nar je jedan od najjačih antioksidanasa, ima snažno antibakterijsko, protuupalno i antikarcinogeno djelovanje, odličan je za detoksikaciju organizma, jača imunitet, koristi se za pripremu soka, sirupa, slastica, slanih jela ili se jede u sirovom stanju. Zreli nar je na sobnoj temperaturi upotrebljiv jedan dan, ako ga čuvate u frižideru izdržat će dva dana, a očišćeni možete zamrznuti i koristiti kad god poželite, zato je važno znati kako očistiti šipak. Preporuke su rezanje, tučenje, mrvljenje u vodi, pa treba objasniti te postupke.

Kako očistiti šipak prateći prirodnu razdiobu zrna u plodu

Iako oblikom i veličinom podsjeća na jabuku, nar nije jabuka i njegovo čišćenje ili vađenje bobica može biti prilično komplicirano. Neki ga režu na pola i lupanjem kuhačom po tim polovicama “istjeruju zrna van, ali se polovljenjem nara gubi puno soka. Vjerojatno je najbolji način kako očistiti šipak prateći prirodnu razdiobu zrna u plodu, jer su grozdaste nakupine zrna odijeljene nježnim membranama, a rezovi duž membrane šipak dijele na četiri prirodne kriške iz kojih žličicom povadite bobice.

Kako očistiti šipak na opisani način, tako da oštrim nožem odrežete gornju kapu na mjestu cvjetanja, a neki dobivene kriške još prerežu na pola, ako je nar prevelik, sve komade potope u vodu i u vodi prstima istisnu bobice iz svih komada, rukama pokupe komade prazne kore, malim cjedilom pokupite ostatke komadića unutarnje opne, procijedite i bobice su spremne za upotrebe. Ovakvo čišćenje nara u vodi neće pofarbati vaše prste, a bobice će se brže i lakše odvajati.

Kako očistiti šipak tehnikom udaranja

Tehnika udaranja drvenom kuhačom ili špatulom se može izvoditi na dva načina. Prvi način kako očistiti šipak tehnikom udaranja počinje skidanjem kape na vrhu nara, rezanjem na četiri kriške po prirodnoj crti razdiobe uz opnu razdjelnicu režnjeva, ali onda ne uranjate kriške u vodu, nego ih nad širom posudom lupkate po kori kuhačom i sjemenke će same ispadati u posudu, ali morate čistiti krišku po krišku što može biti i zamorno i traje dosta dugo.

Brži način kako očistiti šipak je da nakon skidanja gornje kape nar zarežete na osam dijelova skoro do dna, ali ne da se kriške posve odvoje, tako zarezane kriške razdvojite prstima poput cvijeta, položite u pliću i veću posudu sa bobicama prema dnu posude i s korom prema gore i nježnim lupkanjem po kori izbacujete zrna u posudu bez oštećivanja i curenja soka. Na tom principu se radi i u posudama sa mrežicom za čišćenje nara koje se mogu kupiti.

Tagovi: