Kako odvojiti žumanjak od bjelanjka

Kako odvojiti žumanjak od bjelanjka

Kako odvojiti žumanjak od bjelanjka na starinski način

Ako imate problema s kolesterolom a volite jaja ipak ćete u interesu zdravlje nastojati izbaciti žumanjak. Odvajanje žumanjka od bjelanjka je potrebno u izradi mnogih slastica, ali i nekih slanih jela. Nekada se djeci za bolji napredak i razvoj i pjevačima za bolji glas preporučivalo pijenje sirovih jaja, ali pio se samo žumanjak, a anemičnim osobama se davao žumanjak umućen sa šećerom. Kako odvojiti žumanjak od bjelanjka na starinski način zna se, prelijevanjem iz ljuske u ljusku.

I dok se pitate kako odvojiti žumanjak od bjelanjka, vodite računa da jaja uvijek moraju biti svježa, ako nisu žumanjak se raziđe po bjelanjku i nemoguće ga je odvojiti. Dakle nabavite svježa jaja, uzmite dvije zdjelice, o rub zdjelice razbijte jaje, prstima razdvojite ljuske na dvije polovice i počnite nad zdjelicom za bjelanjke prelijevati iz ljuske u ljusku, bjelanjak će curiti u zdjelicu sve dok u ljusci ne ostane samo žumanjak koji izlijete u drugu zdjelicu.

Kako odvojiti žumanjak od bjelanjka prstima ili šupljom žlicom

Ako vam jaje iz ljuske slučajno sklizne u šaku umjesto u drugu ljusku, ne paničarite, odbacite ljuske i nastavite prebacivati jaje iz ruke u ruku sa blago raširenim prstima između kojih će bjelanjak curiti u predviđenu zdjelicu, a žumanjak će na kraju ostati odvojen na prstima i samo ga spustite u drugu zdjelicu. Jasno vam je da se ideja kako odvojiti žumanjak od bjelanjka prstima ili šupljom žlicom rodila slučajno iz obične nespretnosti i nezgode.

Nezgode i slučajnosti kumovale mnogim izumima. Netko tko ne voli baš umrljane i ljepljive prste je brzo došao do ideje da bi prste mogla zamijeniti rebrasto šuplja žlica i napravio je i tako demonstrirao kako odvojiti žumanjak od bjelanjka šupljom žlicom, jasno, takva žlica u kuhinji može imati više namjena. Naravno da tu ne staju razne domišljatosti, dosjetke i trikovi za čisto razdvajanje žumanjaka od bjelanjaka, a sve trikove kojih se ljudi domisle je možda i nemoguće nabrojati.

Kako odvojiti žumanjak od bjelanjka plastičnom bocom i češnjakom

Zdjelice za žumanjke i bjelanjke oplahnite hladnom vodom, tako se bjelanjci i žumanjci u zdjelicam neće lijepiti za stijenke zdjelica. Isprobajte i kako odvojiti žumanjak od bjelanjka plastičnom bocom i češnjakom, zatoćevamtrebatitrizdjeliceilidvijezdjeliceidubokitanjur. O rub zdjelice razbijte jaje i izlijte ga u tanjur, čistu plastičnu bocu stisnite iznad žumanjka da stvorit usisni tlak, otpustite stisak i usisajte žumanjak, bjelanjak ostaje u zdjelici, a žumanjak iz boce istisnite u drugu zdjelicu, sve je čisto, brzo i jednostavno.

Sigurno ste nebrojeno puta čisteći češnjak osjetili da su vam prsti ljepljivi, to je zato što češnjak otpušta taj ljepljivi sok i to objašnjava kako to njegovo svojstvo može pomoći u tome kako odvojiti žumanjak od bjelanjka. Trebate oguljen češanj češnjaka, razbijte i izlijte jaje u tanjur, palcem i kažiprstom protrljajte češnjak, nježno i lagano uhvatite žumanjak, izvucite ga iz bjelanjka i prebacite u zdjelicu i ne brinite njegova opna neće puknuti i žumanjak se neće razliti po bjelanjku.

Tagovi: