Kako prepoznati opasne madeže

Kako prepoznati opasne madeže

Parametri kako prepoznati opasne madeže

Svaki čovjek ima madeže od rođenja ili nastale kasnije tokom odrastanja. Madeži su uglavnom bezopasni no postoje i neki koji mogu postati uzrokom raka kože. Stručnjaci su odredili parametre koji pomažu kako prepoznati opasne madeže. To su parametri ABCDE pravila koji su zapravo prvo slovo engleskih riječi od kojih svaka označava promjenu na madežu koja treba signalizirati da se posjeti liječnika.

A označava asimetriju, što znači ako je neki madež izrastao asimetrično potencijalno predstavlja madež koji treba pregledati. B od engleske riječi border znači granica, a radi se o rubovima koji kod opasnih madeža nisu jasno određeni za razliku od nekancerogenih madeža koji imaju jasne rubove. C od engleske riječi color, kod kancerogenih madeža prisutno je više od jedne boje na jednom madežu koji može biti smeđ, tamno smeđ, crn, dakle kombinacije boja na madežu također su znak da madež treba pregledati.

Sljedeći parametri kako prepoznati opasne madeže su D od riječi dijametar jer madež ne bi trebao biti veći od 5 do 6 milimetara, te E od riječi evolucija, ukoliko dolazi do naglih promjena u rastu madeža, veličine, boje ili izgleda također je znak da madež predstavlja opasnost.

Simptomi kako prepoznati opasne madeže

Uz spomenute parametre mogu se i javiti simptomi koji mogu ukazivati na to kako prepoznati opasne madeže. Neke promjene madeža također mogu upućivati da je potrebno posjetiti stručnjaka dermatologa da vam pregleda madeže na tijelu.

Ukoliko dolazi do stvrdnjavanja tkiva madeža, dolazi do stvaranja kraste preko madeža ili nakon uklanjanja madeža na istom mjestu ponovo izraste madež svakako su simptomi da je potreban liječnička pomoć. Madež koji vas svrbi ukoliko nije bilo iritacije odjećom, pa čak i ako ima iritacije odjećom ako često svrbi trebao bi vas zabrinjavati.

Ako vas madež jako boli kad ga pritisnete ili čak madež koji krvari a da ga niste ozlijedili, no čak i ozljeda madeža može biti kobna pa će izazvati krvarenje i razvoj infekcije koja može dovesti do stvaranja malignih stanica. Te trebate pripaziti na svaki madež koji vam se pojavi nakon 30-t godine života. Ujedno ako se pojavi crvenilo oko madeža znak je da se sa madežom nešto događa i da je potreban pregled stručnjaka. Ovo su sve simptomi koji vam mogu pomoći kako prepoznati opasne madeže.

Kako prepoznati opasne madeže na vrijeme

Najvažnije od svega je redovito kontrolirati madeže jer to je jedini način kako prepoznati opasne madeže. Ukoliko sami primijetite neke promjene na madežu odmah se obratite dermatologu koji će stručnim pregledom utvrditi o čemu se radi. Karcinom kože je izlječiv u 97% slučajeva ako se otkrije na vrijeme. Stoga je izuzetno važno pratiti madeže prema preporuci specijaliste.

Uobičajeno je da specijalisti traže preglede jednom godišnje ili jednom u dvije godine ako je sa madežima sve u redu i ako ni jedan madež nije sumnjiv. Ukoliko naiđu na bilo koji sumnjivi madež specijalisti će tražiti otklanjanje sumnjivih madeža koji će se kirurški otkloniti i tkivo će biti poslano na analizu.

Redovitim kontrolama dakle možete biti sigurni da je to jedini ispravan način kako prepoznati opasne madeže jer to će najbolje specijalista prepoznati, a na vama je da pratite svaku promjenu i da o tome informirate specijalista kako bi on znao na što da obrati pažnju prilikom pregleda.

Tagovi:

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kako su izgledali prvi umjetni zubi

Kad su nastali i kako izgledali prvi umjetni zubi. Prve umjetne zube su gotovo pred tri tisuće godina izumili Etruščani, narod koji je živio u srednjoj Italiji preci Rimljana. Arheološki nalazi tih pr

Kako je nastala šminka

Kako je nastala šminka

Nastojanja čovjeka da se uljepšava potječu još iz davnina. Prvi nalazi kozmetičkih kutijica arheolozi su pronašli 4 tisuće godina prije naše ere. Stoga možemo vjerovati da samo uljepšavanje potiče otk